Дуже цікава випічка, в якій зовсім не відчувається овочевий компонент, але відмінно звучать чорнослив і медові нотки. Борошно ми використовуємо у мінімальній кількості, так як частина її замінюємо на вівсяні пластівці. Такі кекси можуть скласти альтернативу каш і мюслі на сніданок. Вони поживні, смачні і корисні. Під час випікання на кексах піднімається «шапочка» і з’являється красива рум’яна кірочка. На розламі видно приголомшливий м’якуш рихлий. Калорійність такої випічки відносно невисока, склад – не «кримінальний»: тим, хто за здорове харчування, кекси сподобаються.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 0.5 склянки
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Мед – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Чорнослив – 50 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Готувати ПП морквяні кекси легко! В широку миску просіваємо борошно. Додаємо розпушувач і вівсяні пластівці. Краще, щоб вони були швидкого приготування, так як пластівці довгого варіння можуть бути грубуватими для кексів. Окремо розбиваємо яйце і гарненько збовтуємо його вилкою з дрібкою солі, поки не вийде однорідна рідина. Виливаємо її поверх борошна з пластівцями.
Далі додаємо мед. Якщо він рідкий, то його буде легко змішати з іншими інгредієнтами. Якщо мед твердий, то гріємо його на водяній бані до рідкого стану. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо й обсушуємо. Натираємо її на тертці з дрібними отворами. Якщо при натиранні виділився сік, його віджимаємо і зливаємо. Додаємо морквяну масу в миску до інших компонентів.
Чорнослив без кісточок перебираємо, ретельно промиваємо в теплій воді і обсушуємо на рушник. Ріжемо його на невеликі шматочки і додаємо слідом за морквою в миску.
Вершкове масло розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі до рідкого стану, вливаємо в миску до решти інгредієнтів і добре перемішуємо всі разом. Має вийти м’яке тісто: негусто, але і не текуче.
Формочки для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Якщо форми силіконова, то змащувати їх не треба. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Викладаємо тісто в підготовлені формочки так, щоб до країв залишалося приблизно п’ять вільних міліметрів. Кекси збільшаться при випічці, тому варто їм залишити трохи простору. Ставимо форму з тестом вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. Кексики повинні добре зарум’яниться і помітно збільшитися в об’ємі. В кінці випічки можна впевнитися в готовності кексів, встромивши зубочистку в серединку: якщо паличка виходить без залишків вологого тіста, значить випікання можна завершувати.
Готові кекси дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і витягаємо з форми. Даємо їм повністю охолонути, після чого подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Кекси без молока Кекси в духовці Кекси в силіконових формочках Кекси з сухофруктами Медові кекси Морквяні кекси