Якщо вдома закінчилися яйця, або ви дотримуєтесь посту, це не причина відмовлятися від домашніх оладок. Можна приготувати їх і без яєць, причому вийдуть вони пишними і повітряними – не гірше здобних. Замісимо тісто на кефірі з сухими дріжджами, дамо добре підійти і будемо смажити в достатній кількості рослинного масла. Подамо пампушки з запалі з жару зі сметаною, варенням, медом – домашнім точно сподобається!


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 1,5 склянки
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Дріжджі швидкодіючі – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сметана – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування пишних дріжджових оладки на кефірі без яєць? Процес замісу тіста гранично простий: у миску просіваємо борошно в зазначеній кількості, додаємо цукровий пісок, щіпку солі і відразу додаємо сухі дріжджі. Добре перемішуємо виделкою сухі компоненти.

Кефір підігріваємо на плиті або в мікрохвильовій печі до теплого стану (36-40 градусів) і вливаємо в суху суміш.

Активно перемішуємо всі разом віночком, щоб вийшло однорідне тісто без грудочок. Консистенція тіста виходить злегка тягучою, схожою на густу сметану.

Затягуємо миску з приготованим тістом харчовою плівкою або покриваємо чистим кухонним рушником і ставимо в тепле місце на расстойку. Орієнтовно через сорок п’ять-п’ятдесят хвилин тісто має збільшитися вдвічі в обсязі, а на його поверхні проступлять бульбашки повітря. Тепер можна смажити оладки.

В сковорідку наливаємо таку кількість рослинної олії без запаху, щоб воно покрило дно шаром у півтора-два сантиметри. Розігріваємо олію до гарячого стану.

Набираємо приготоване тісто з краю миски і викладаємо в сковороду у вигляді невеликих оладок. Залишаємо невелику відстань між оладками, так як вони виростають у розмірі під час смаження. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою, закриваємо сковороду кришкою. Смажимо оладки з одного боку до тих пір, поки знизу не скоринка зарум’яниться.

Потім перевертаємо оладки лопаткою на іншу сторону і продовжуємо смажити без кришки, поки і знизу вони не зарум’яняться.

Обсмажені пампушки знімаємо зі сковороди і викладаємо на паперовий рушник, щоб воно поглинуло зайве масло після смаження. Потім перекладаємо оладки на сервірувальну тарілку і відразу подаємо на стіл, поки вони гарячі.

Супроводжуємо оладки сметаною, варенням, медом або просто з цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Дріжджові оладки без яєць Дріжджові оладки на кефірі без соди Оладки без дріжджів і без яєць Оладки без соди і розпушувача Оладки без яєць Оладки на кефірі без соди Оладки на кефірі без яєць