Щавель дрібно нарізається і відправляється в окріп. Він пропарюється приблизно 4 хвилини. Потім він перекладається банки і закочується. Заготівля зберігається в холодному темному місці і використовується для приготування різних страв.


Інгредієнти: на 0.5 л.

  • Щавель – 500 гр.
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Щоб приготувати щавель без солі і оцту на зиму його ретельно перебираємо і відбираємо зелень без пошкоджень. Стебла відрізаємо ножем.

Добре промиваємо листя під проточною холодною водою і даємо повністю висохнути на паперовому рушнику.

Підготовлений щавель перекладаємо на обробну дошку і нарізаємо у довільній формі на шматочки невеликого розміру.

Беремо глибоку емальований посуд і виливаємо в неї 200 мл питної води. Ставимо на вогонь, даємо закипіти і відправляємо в воду дрібно нарізані листя щавлю.

Варимо на повільному вогні приблизно 4 хвилини, періодично помішуючи масу з допомогою дерев’яної ложки або лопатки. Пропарюють, поки зелень не стане темного болотного кольору. Накриваємо кришкою і даємо так постояти ще 2 хвилини, після чого прибираємо посуд з вогню.

Банку для закачування заздалегідь ретельно миємо і просушуємо. Перекладаємо в неї пропарений щавель до країв шийки. Трохи утрамбовуємо і заливаємо залишилася в посуді рідиною. Закатуємо залізною кришкою, перевертаємо банку і накриваємо її теплим рушником. Даємо повністю охолонути, а потім відправляємо для зберігання в темне холодне місце. Заготівля готова. Її можна використовувати для приготування різної випічки або додати в суп. Приємного апетиту!

Щавель без солі в банках на зиму Щавель без стерилізації в банках на зиму Щавель на зиму Щавель на зиму в банках Щавлевий суп без м'яса