Солянка – вельми популярне блюдо ще з часів наших бабусь. Готується вона з простих доступних продуктів і не вимагає особливих турбот в процесі. Щоб зробити блюдо цікавіше на смак, пропонуємо використовувати два види капусти – свіжу і квашену. Також додаємо бекон і два сорти ковбаси – варено-копчену і гостру копчену. Такий склад забезпечить багатогранність смаку готової солянці і порадує любителів капустяних страв чимось новеньким.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Квашена капуста – 500 гр.
- Капуста білокачанна – 700 – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Часник – 5 зуб.
- Ковбаса варено-копчена – 400 гр.
- Ковбаса сирокопчена – 200 гр.
- Бекон варено-копчена – 150 – 200 гр.
- Паприка – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Готувати солянку з квашеною капустою і ковбасою легко! Готуємо квашену капусту. Поміщаємо її в друшляк, промиваємо під струменем проточної води, віджимаємо руками. Якщо шматочки капусти занадто великі, то ріжемо її дрібніші.
Свіжу капусту дрібно нарізаємо. Можна просто тонко нашаткувати, а можна спочатку нарізати соломкою, а потім порізати на поперечні квадратики. Перемішуємо обидва види капусти.
Беремо об’ємну товстостінну каструлю і викладаємо в неї підготовлену капустяну суміш. Посипаємо трохи сіллю, щільно закриваємо кришкою і ставимо на плиту. Температура плити – мінімальна. Тримаємо капусту на плиті для прогрівання. Якщо боїтеся, що капуста може пригоріти, влийте трохи гарячої води – достатньо півсклянки.
Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо його тонкими півкільцями. Зубки часнику чистимо від луски і ріжемо на тонкі слайсы. Обидва види ковбаси очищаємо від оболонки і нарізаємо невеликими кубиками. Бекон ріжемо такими ж невеликими шматочками. Сковорідку ставимо на плиту, наливаємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо бекон з нарізаною цибулею і часником. Обсмажуємо все разом на середньо-високому вогні протягом п’яти-шести хвилин. Не забуваємо помішувати, щоб не пригоріло. Потім кладемо в сковороду нарізану ковбасу, перемішуємо і продовжуємо смажити ще п’ять хвилин. В кінці посипаємо масу паприкою і чорним меленим перцем за смаком. Перемішуємо.
Тим часом капуста нагрілася і пустила сік. Викладаємо до неї суміш обсмаженої ковбаси і цибулі, акуратно перемішуємо. При необхідності вливаємо трохи гарячої води. Ста-ста п’ятдесяти мілілітрів буде достатньо.
Закриваємо каструлю з солянкою кришкою і тушкуємо її на мінімальному вогні протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин. В кінці готування пробуємо капусту на смак і при необхідності додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.
Подаємо готову солянку в гарячому або теплому вигляді. Прикрасити страву можна свіжої рубаною зеленню.
Приємного апетиту!
Солянка без оливок, маслин Солянка з капусти Солянка з квашеної капусти з м'ясом Солянка з копченостями Солянка зі свіжої капусти