Базилік і часник просто створені для помідорів! Коли ці продукти об’єднуються, з’являються ні з чим не порівнянні смак і аромат. Томатна паста з пікантністю часнику і пахощами базиліка перетворить будь-яку страву, будь то відбивні з курки, прості макарони або соковитий м’ясний стейк. Приготування томатної пасти в домашніх умовах потребує часу і зусиль, але вони повністю виправдані шикарним смаком готового соусу.


Інгредієнти: на 2 л.

  • Помідори свіжі – 5 кг
  • Часник – 5 зуб.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Орегано – 1 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
  • Сіль велика – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати томатну пасту з базиліком і часником на зиму. Помідори миємо у великій кількості води, обсушуємо і нарізаємо на частини довільної форми. Якщо є ділянки з дефектами, їх обов’язково вирізаємо. Також бажано видалити сліди від плодоніжок. Підготовлені шматочки помідорів подрібнюємо до отримання однорідного сирого пюре. Зручно використовувати для цього м’ясорубку, занурювальний або стаціонарний блендер.

Тепер отримане томатне пюре потрібно процідити через марлю або дрібне сито. Ложкою помішуємо пюре, натискаючи і протираючи томатну масу в ситі. Макуха, що залишився в ситі, далі не використовуємо. Його можна успішно утилізувати при приготуванні, наприклад, борщу або овочевого рагу.

Пропущене через сито пюре виливаємо в каструлю і ставимо на плиту. Доводимо масу до кипіння і уварюють протягом двадцяти хвилин при середній температурі. Помішуємо, щоб не допустити пригорання.

Після закінчення зазначеного часу додаємо в томатну масу сіль, цукровий пісок, сушений базилік і орегано, а також очищений і пропущений через прес часник. Змішуємо всі разом і продовжуємо варіння ще двадцять хвилин. Томатна паста повинна помітно загуснути до кінця приготування. В залежності від сорту помідорів і що міститься в них частки вологи час уварювання може бути і більше. Орієнтуватися варто на ту консистенцію, яку ви хочете в результаті досягти. Як тільки паста досить загусла, вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо каструлю з плити.

Банки і кришки попередньо потрібно промити содовим розчином і простерилізувати будь-яким доступним способом. У стерильні сухі банки розкладаємо гарячу томатну пасту і відразу ж закручуємо сухими кришками. Перевертаємо закачування догори дном і закутуємо в теплий плед. Залишаємо їх в такому положенні до повного остигання, після чого прибираємо в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста з часником Томатна паста через м'ясорубку