Томатна паста має виражений насичений смак і більш густу консистенцію, ніж томатний соус. Пастою легко домогтися смакового акценту в процесі приготування, не порушивши при цьому задуманої густоти страви. Паста, приготовлена будинку своїми руками, цінується набагато вище магазинної, оскільки не містить консервантів і є повністю натуральною. Звичайно, щоб приготувати її, потрібно докласти зусиль і витратити чимало часу. Але результат того вартий.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Помідори свіжі – 5 кг
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Лимонна кислота – 0.33 ч. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування томатної пасти з лимонною кислотою на зиму? Помідори перед обробкою ретельно миємо в проточній воді, після чого обсушуємо. Розрізаємо кожен плід на частини, попутно вирізаючи дефектні ділянки і сліди від плодоніжки. Для приготування томатної пасти можна використовувати некондиційні помідори, але важливо не допустити потрапляння гнилі, оскільки це зіпсує смак кінцевого продукту.
Підготовлені нарізані томати подрібнюємо до отримання мелкоструктурного сирого пюре. На цьому етапі зручно використовувати м’ясорубку з самою дрібною сіткою, занурювальний або стаціонарний блендер. Отримане пюре покласти в глибоку каструлю і ставимо на плиту. Доводимо вміст до кипіння і варимо при постійному помішуванні на високій температурі протягом двадцяти хвилин. Потрібно випарувати частина вологи з томатної маси.
Гаряче пюре виливаємо в дрібне сито і даємо рідини стекти. Періодично помішуємо ложкою в ситі, щоб посилити відділення соку. Для того, щоб скло максимальна кількість зайвої рідини, краще залишити томатну масу в ситі на шість годин (на ніч). Після закінчення зазначеного часу відокремлену рідина прибираємо (для приготування томатної пасти одна вже не знадобиться, але її можна утилізувати в інших стравах), а томатну пасту протираємо через сито вручну або пропускаємо через соковижималку. Головне на даному етапі – домогтися отримання повністю гладкої консистенції. Протерту пасту знову поміщаємо в каструлю, додаємо до неї сіль та цукровий пісок. Перемішуємо масу, доводимо її до кипіння і проварюємо п’ять хвилин. Додаємо лимонну кислоту, ретельно перемішуємо, варимо ще пару хвилин і знімаємо з плити.
Банки і кришки для фасування томатної пасти попередньо моєму содовим розчином і стерилізуємо будь-яким способом. Після стерилізації даємо тарі повністю обсохнути. Розкладаємо гарячу томатну пасту в підготовлені банки і відразу закручуємо кришками. Закутуємо закачування теплою ковдрою і даємо їм повільно охолонути, після чого прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Томатна паста без оцту на зиму Томатна паста без стерилізації на зиму Томатна паста в домашніх умовах Томатна паста через м'ясорубку