Ягідні пироги – це завжди яскраво і соковито. Особливо, коли в начинку йде чорниця. З нею відмінно поєднується ніжна сметанна заливка. Приготуємо тісто пісочне – його розсипчаста текстура вигідно підкреслить соковиту сметанную заливку з чорницею. Приємно і те, що на весь процес приготування пирога у вас піде не більше півгодини. Далі залишиться лише відправити виріб в духовку і дочекатися готовності.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 55 гр.
  • Сметана – 1,5 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Борошно – 110 – 120 гр.
  • Яйце (для заливки) – 1 шт.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 0.66 ст.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Сметана (для начинки) – 200 гр.
  • Чорниця – 250 – 300 гр.

Процес приготування:

Для приготування заливного пирога з чорницями в духовці вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану. Додаємо до нього сметану, сіль та цукровий пісок. Перемішуємо. Борошно просіваємо разом з розпушувачем і додаємо в отриману масу. Швидко замішуємо м’яке ніжне тісто. Викладаємо його у форму і рівномірно розподіляємо руками по дну, також формуємо бортики. Форму з тістом прибираємо на кілька хвилин у морозилку, щоб воно зафіксувалося.

Готуємо сметанную заливку. Для цього в окремому посуді змішуємо сметану, яйця, цукровий пісок і ванільний цукор. Перемішуємо всі разом вручну віночком або міксером до повної однорідності.

Готуємо ягоди: перебираємо, промиваємо їх в прохолодній воді, добре обсушуємо їх на рушник від залишкової вологи. Якщо чорниця була заморожена, то попередньо розморожувати її необов’язково. Висипаємо ягоди на основу з тіста, вирівнюємо по всій площі.

Заливаємо приготовленої сметанною сумішшю чорницю в тесті.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом двадцяти п’яти-тридцяти хвилин орієнтовно. Тісто по краях має зарум’янитися, а сметанна заливка повинна загуснути і ущільнитися.

Готовий пиріг дістаємо з духовки і обов’язково даємо йому повністю охолонути перед подачею. Після охолодження його можна легко розрізати на красиві рівні шматочки.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг Заливний пиріг з чорницею Заливний пиріг на сметані Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею з пісочного тіста Пироги Тісто для заливного пирога на сметані