Чорна смородина цінна містяться в ній вітамінами і мікроелементами. Заготовки з неї дуже корисні, особливо в зимовий період. Ягоди смородини містять пектин, тому з неї виходить дуже вдале натуральне желе. У даному рецепті пропонуємо ароматизувати желе цитрусовою ноткою лимона. Для тих, хто не боїться експериментів, також розповімо, як правильно додати м’яту і додатково збагатити желе натуральним свіжим ароматом.


Інгредієнти: на 1 л.

  • чорна Смородина – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг
  • Лимон – 0.5 шт.
  • М’ята свіжа – 5 шт.
  • Вода – 250 мл

Процес приготування:

Для приготування желе з чорної смородини з лимоном потрібно відібрати стиглі, якісні ягоди. Їх потрібно попередньо перебрати, очистити від гілочок, листя і дефектних плодів.

Поміщаємо ягоди в друшляк і промиваємо під проточною водою. Даємо воді повністю стекти.

Лимон промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Кісточки обов’язково виймаємо, так як вони можуть дати непотрібну гіркота в готовому желе.

Якщо додаємо м’яту, її також необхідно ретельно промити і обсушити.

Тепер ягоди смородини потрібно подрібнити як можна дрібніше, майже в пюреобразное стан. Для цього потрібні электропомощники. Можна скористатися м’ясорубкою, встановивши в неї саму дрібну решітку. Відмінно може подрібнити ягоди і блендер, як занурювальний, так і стаціонарний.

Шматочки лимона подрібнюємо таким же методом, який обрали для смородини.

Якщо плануємо додавати м’яту, її попередньо нарізаємо на невеликі відрізки разом зі стеблами, додаємо 2-3 столові ложки отриманого пюре з смородини і подрібнюємо заглибним блендером на високій швидкості. Листя і стебла повинні повністю измельчиться.

Подрібнену смородину з лимоном поміщаємо в каструлю, додаємо м’ятна пюре за бажанням. Висипаємо весь обсяг цукру і додаємо вказану кількість води.

Ставимо каструлю на плиту і при постійному помішуванні варимо п’ять хвилин при кипінні середньої інтенсивності.

Гаряче желе знімаємо з плити і відразу розливаємо по сухим простерилизованным банкам. Закатуємо простерилизованными кришками. Залишаємо банки до повного охолодження і потім прибираємо в темне прохолодне місце для зберігання. Після закінчення декількох днів желе загусне і стане досить щільною. Вжити таку заготовку рекомендується протягом року, поки зберігається максимум корисних речовин.

Приємного апетиту!

Варення з чорної смородини Варення з чорної смородини з лимоном Чорна смородина на зиму