Для грибного жульєна рекомендуємо використовувати саме лісові гриби. Вони дають особливий, неповторний аромат готовому блюду. А запікати цю густу насичену вершково-грибну суміш варто в порційних кокотницях: в такому обсязі жульєн знаходить необхідну консистенцію і має ідеальну пропорцію золотистої скоринки з соковитим вмістом.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Білі гриби – 60 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник – 2 зуб.
- Сир Пармезан – 60 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Мускатний горіх – за смаком
- Для соусу: –
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Вершки 20% – 400 мл
- Зелень – 3 пучка
Процес приготування:
Почнемо готувати жульєн з білими грибами в горщиках. Сухі гриби покласти в сотейник, заливаємо окропом (300 мл) і залишаємо на півгодини. За цей час гриби трохи розмокнуть і почнуть віддавати аромат і смак.
Після закінчення зазначеного часу ставимо сковороду на плиту і варимо гриби п’ять-сім хвилин. Відкидаємо готові гриби на друшляк і промиваємо проточною водою. Проціджений відвар зберігати в окремому посуді.
Промиті гриби трохи обсушуємо й нарізаємо на невеликі шматочки.
Для приготування соусу ставимо сковороду на плиту і нагріваємо до гарячого стану. Висипаємо борошно на сковороду і смажимо її протягом двох хвилин, постійно помішуючи лопаткою. Додаємо вершкове масло, не перестаючи заважати, даємо йому розтопитися і змішатися з борошном. Смажимо хвилину.
Вершки нагріваємо до гарячого стану в мікрохвильовій печі або на плиті і тонкою цівкою вливаємо в сковороду з борошном і маслом. Інтенсивно заважаємо, щоб суміш вийшла однорідною і без грудочок. Готуємо пару хвилин до загустіння і знімаємо з плити.
Цибулю і часник очищаємо і нарізаємо дрібними шматочками. На сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо в ньому цибулю з часником до легкого рум’янцю. Додаємо нарізані гриби і пару ложок збереженого відвару. Готуємо кілька хвилин і знімаємо з плити. Викладаємо гриби з цибулею і часником в вершковий соус, перемішуємо. Додаємо сіль, чорний мелений перець, тертий мускатний горіх за смаком.
Розкладаємо приготовану суміш по порційних формочках з кераміки. Сир натираємо на тертці і посипаємо їм жульєн. Ставимо формочки на деко. Духовку розігріваємо до 200 градусів і встановлюємо деко з формочками на середній рівень. Запікаємо п’ять-сім хвилин до появи золотистої скоринки. При подачі прикрашаємо зеленню.
Приємного апетиту!
Жульєн в горщиках Жульєн з грибами в духовці класичний Жульєн з грибами класичний Як готувати білі гриби - рецепти