Пропонуємо приготувати холодець з курки і яловичини. Курячу тушку використовуємо для цього цілком. Також беремо яловичу голяшку – кістка з суглобом. Важливо варити сировину при мінімальному кипінні, щоб бульйон залишався чистим і прозорим. Для прикраси використовуємо варені овочі, зелень і яйця. Такий холодець добре підходить в якості холодної закуски, а також смачного і корисного!
Інгредієнти: на 6 порції.
- Курка – 1300 гр.
- Яловичина – 300 гр.
- Яловича голяшка – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний горошок – 6 шт.
- Перець запашний – 6 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Петрушка – 3 гілки
- Желатин швидкорозчинний – 2,5 – 3 ст. л.
Процес приготування:
Приступимо до приготування холодцю з курки і яловичини з желатином. Курку добре промиваємо, видаляємо надлишок жиру, розрізаємо на частини. Яловичу м’якоть миємо й нарізаємо великими шматками. Голяшку при необхідності разрубаем на частини.
Укладаємо підготовлене м’ясо і кістки у велику каструлю, заливаємо водою так, щоб курка і яловичина були повністю покриті, і ставимо на плиту. Після того, як вміст закипить, варимо до появи піни і зливаємо перший відвар. М’ясо знову промиваємо, заливаємо новою порцією води і варимо при мінімальному вогні протягом години.
Після закінчення зазначеного часу додаємо промиті цибулини в лушпинні, очищену моркву, лаврове листя, обидва види перцю, гілки петрушки цілком і сіль за смаком. Варимо ще годину – півтори.
До кінця варіння м’ясо має вільно і легко відходити від кісток. Яловичина повинна легко розпадатися на волокна.
Даємо вмісту каструлі охолонути до теплої температури, щоб було комфортно працювати. Відокремлюємо руками волокна м’яса і вкладаємо їх у форми, в яких будемо заливати холодець. Бульйон проціджуємо і розчиняємо в ньому желатин. На кожні 500 мл бульйону потрібна одна столова ложка швидкорозчинного желатину. Додаємо сіль за смаком і пропущений через прес часник, ретельно перемішуємо.
Окремо варимо яйця до твердого жовтка, після чого охолоджуємо їх, очищаємо і нарізаємо на кружечки або половинки. Розкладаємо яйця поверх м’ясних шматочків у форми. Моркву нарізаємо невеликими фігурними шматочками і укладаємо навколо яєць. Також для прикраси на даному етапі можна розкласти листя петрушки.
Заливаємо м’ясо бульйоном з розчиненим у ньому желатином так, щоб рідина повністю покрила вміст форм. Даємо страві охолонути і поміщаємо його в холодильник для застигання на кілька годин.
Готовий холодець подаємо в холодному вигляді з гірчицею і хлібом.
Приємного апетиту!
Холодець Холодець з желатином Холодець з желатином в каструлі Холодець з курки з желатином Холодець з яловичини з желатином