Щоб приготувати смачний холодець, доведеться запастися терпінням і мати в запасі. Дуже важливо варити м’ясо довго при повільному кипінні – так м’язові волокна добре розм’якшаться, а в бульйон перейдуть необхідні для страви желюючі речовини. Для аромату обов’язково використовуємо спеції наприкінці варіння – лаврушки і горошини чорного перцю.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Курячий окорочок – 1 шт.
  • Курячі крильця – 3 шт.
  • Яловичина – 200 гр.
  • Вода – 3 л
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний горошок – 3 шт.
  • Перець духмяний горошок – 2 шт.
  • Часник – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Як приготувати холодець з курки і яловичини без желатину? Курячі стегенця і крила добре промиваємо, при необхідності смалимо над відкритим полум’ям, щоб позбутися залишків пір’я. Ще раз промиваємо. Яловичину ріжемо на шматки.

Підготовлені стегенця, крила і яловичину поміщаємо в каструлю і вливаємо вказану кількість води. Доводимо до кипіння, знімаємо з’явилася пінку, знижуємо температуру плити до мінімуму і варимо при повільному кипінні протягом шести годин. Моркву очищаємо від верхньої шкірки. Ріпчасту цибулю моєму, але лушпиння не очищаємо – вона дасть гарний колір бульйону. За годину до закінчення часу варіння кладемо в каструлю підготовлені овочі цілком, а також очищені зубки часнику, лаврове листя, горошки перцю і сіль за смаком.

Після закінчення часу варіння знімаємо каструлю з плити і охолодити вміст до теплої температури. Виймаємо курку, яловичину і моркву. Цибуля і спеції виймаємо і викидаємо. Бульйон проціджуємо. М’ясо птиці і яловичину розбираємо на волокна, попутно видаляючи кісточки і хрящі. Підготовлене м’ясо викладаємо у форми для холодцю.

Моркву нарізаємо на шматочки і розкладаємо поверх м’яса. Заливаємо процідженим бульйоном, остуджуємо і ставимо на холод для застигання. Потрібно орієнтовно чотири-п’ять годин, щоб холодець став щільним. Перед подачею прикрашаємо поверхню свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Холодець Холодець в каструлі Холодець з курки Холодець з курки без желатину Холодець з курки в каструлі Холодець з яловичини без желатину Холодець класичний