Щоб смачно запекти качку в духовці, потрібно терпіння і час. По-перше, для того, щоб послідовно обробити її і начинити. А по-друге, щоб витримати потрібний період маринування. Саме добре промаринованная качка виходить смачною і ніжною. Запікати в духовці будемо в закритому вигляді в утятнице або в інший глибокій формі. І лише ближче до закінчення запікання розкриваємо поверхню качки і даємо їй добре зарум’яниться. Як результат – у птиці ніжне, м’яке м’ясо і рум’яна, золотава скоринка.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Качка домашня – 2 – 2,5 кг
- Мед – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Яблука – 2 шт.
- Чорнослив – 100 гр.
- Часник – 3 зуб.
Процес приготування:
Почнемо готувати качку в утятнице цілком у духовці. Тушку добре очищаємо від забруднень, які можуть бути на поверхні шкіри, видаляємо залишки пір’я, при необхідності – смалимо. Ділянки з надлишком жиру краще зрізати. Потім добре промиваємо качку у воді і обсушуємо рушником.
Для приготування маринаду в невелику миску поміщаємо розігрітий до рідкого стану мед, соєвий соус, рослинна олія, сіль, чорний мелений перець і лимонний сік. Добре збовтуємо всі разом, щоб вийшла однорідна суміш. Отриманим маринадом обмазуємо качку зсередини і зовні. Руками втираємо суміш, щоб всі ділянки були їй покриті.
Зубки часнику очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і пропускаємо через прес. Часникову кашку закладаємо у внутрішню порожнину птиці і намагаємося там її розподілити.
Яблука очищаємо, промиваємо, розрізаємо на четвертинки і вирізаємо насіннєві коробочки. Отримані шматочки закладаємо в качку слідом за часником. Чорнослив промиваємо в теплій воді, обсушуємо на серветці і відправляємо в черевце птиці слідом за яблуками.
Краю шкіри з’єднуємо і заколюємо зубочистками або зшиваємо нитками, щоб начинка не випадала з черевця. Укладаємо начинену качку в підходящу ємність, затягуємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник для маринування на десять-дванадцять годин. Після закінчення зазначеного часу тушку перекладаємо в гусятницю, закриваємо кришкою і ставимо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на середньо-нижній рівень. Запікаємо протягом двох з половиною – трьох годин.
Коли час запікання пройде, духовку відкриваємо, знімаємо кришку з гусятниці і оцінюємо птицю. Можна посувати кінцівки – вони повинні легко рухатися від суглобів. Якщо качка ще недостатньо пропеклась, закриваємо кришкою і готуємо далі. Якщо ж птах стала досить м’якою, знімаємо кришку і повертаємо гусятницю в духовку. Даємо поверхні добре зарум’яниться. На це піде двадцять-тридцять хвилин. Готову качку дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо на стіл в гарячому вигляді. Найкращий супровід – свіжі овочі та зелень.
Приємного апетиту!
Качка в духовці на Новий рік 2023 Качка в соєвому соусі в духовці Качка в утятнице в духовці Качка з яблуками і медом в духовці Качка з яблуками і чорносливом в духовці