Дуже ніжний і соковитий пиріг. Тісто готується на молоці з додаванням вершкового масла – м’якуш виходить злегка вологим і мелкопористым. Капусту перед додаванням в пиріг тушкуємо разом з цибулею і морквою, що робить її набагато ніжніше і насиченим смаком. Поверхня випічки посипаємо кунжутом – рум’яна кірочка в поєднанні з ароматними зернятками задає настрій цілого пирога.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Молоко коров’яче – 0.66 ст.
  • Масло вершкове – 170 гр.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Сіль (для тіста) – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Кріп – 1 пучок
  • Сіль (для начинки) – за смаком
  • Кунжут для посипання
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати капустяний заливний пиріг на молоці в духовці. Відразу готуємо овочі для начинки, щоб в процесі гасіння не відволікатися. Моркву миємо, чистимо від верхньої шкірки і натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на дрібні кубики. Капусту тонко шаткуємо вручну ножем або за допомогою спеціальної терки.

На плиті розігріваємо в сковороді невелика кількість рослинного масла без запаху. Викладаємо в нього подрібнену цибулю. Помішуючи, доводимо його до прозорості.

Додаємо терту моркву, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще п’ять-шість хвилин. Морква повинна зм’якшитися.

Далі викладаємо в сковороду капусту, закриваємо кришкою на кілька хвилин, щоб вона осіла. Потім знімаємо кришку і овочеву масу перемішуємо.

Тушкуємо капусту до м’якості. Молода капуста готується швидко, буквально за сім-вісім хвилин. А ось зимова щільна вимагає більшого часу – як мінімум п’ятнадцять-двадцять хвилин. В кінці гасіння додаємо сіль за смаком. Знімаємо сковороду з плити і додаємо в овочеву масу подрібнену зелень кропу. Перемішуємо і залишаємо остигати перед формуванням пирога.

Замішуємо тісто. В великій мисці змішуємо яйця, сіль, цукровий пісок, молоко і розтоплене до рідкого стану вершкове масло. Збиваємо інгредієнти міксером до легкої піни. Далі всипаємо просіяне борошно з розпушувачем. Добре розмішуємо, щоб розбити грудки і добитися однорідності. Тісто виходить досить рідким. Більш рідким, ніж на оладки, але густіше, ніж на млинці.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Також можна застелити її промасленим пергаментом, щоб було зручніше потім діставати готовий пиріг після випікання. З допомогою ополоника виливаємо половину приготованого тесту у форму.

вилите На тісто викладаємо остиглу капустяну начинку. Намагаємося робити це рівномірно, з допомогою столової ложки.

Поверх начинки виливаємо половину рідкого тіста. Якщо залишилися просвіти начинки, замазуємо їх ложкою, щоб вся капуста була повністю покрита шаром тіста і не пригоріла. Поверхня посипаємо кунжутом.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Поміщаємо пиріг на середній рівень і випікаємо орієнтовно тридцять п’ять – сорок хвилин. За цей час випікання злегка підніметься і добре зарум’яниться.

Готовий пиріг дістаємо з духовки, злегка остуджуємо і витягаємо з форми. Розрізаємо на порційні шматки і подаємо до столу в теплому вигляді.

Приємного апетиту!

Заливний пиріг Заливний пиріг з капустою Заливний пиріг з капустою, цибулею і яйцем Заливний пиріг на молоці Пиріг з капустою Пироги