Жульєн – це страва французької кухні, яке отримало свою назву завдяки способу нарізки продуктів – соломкою. Класичний жульєн складається з відвареного курячого філе, смаженої цибулі і обсмажених грибів, які запікаються у вершковому соусі, приготовленому на основі вершків з борошном і спеціями. Запікається жульєн в невеликих формочках в духовій шафі під апетитною сирною скоринкою.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Куряче філе – 400 гр.
  • Печериці свіжі – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Сир Пармезан – 200 гр.
  • Вершки 20% – 350 мл
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Мускатний горіх – 1 щіпка

Процес приготування:

Щоб приготувати класичний жульєн з куркою, грибами та вершками в духовці, куряче філе промиваємо в прохолодній проточній воді, видаляємо плівки і нарізаємо невеликими кубиками. Викладаємо філе в розігріту сковороду з олією і обсмажуємо до готовності.

Ріпчасту цибулю чистимо, промиваємо і шаткуємо дрібними кубиками. Викладаємо на сковороду цибулю і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору.

Гриби промиваємо і викладаємо на кухонний рушник, щоб вони обсохнули від води. Потім шаткуємо гриби тонкими скибочками і обсмажуємо на середньому вогні до випаровування вологи.

З’єднуємо цибулю і гриби, обсмажуємо 1-2 хвилини, потім відправляємо в сковороду нарізане куряче філе, перемішуємо і тушкуємо на повільному вогні 3-4 хвилини, після чого знімаємо з вогню.

У розігріту сковороду викладаємо вершкове масло, розпускаємо його на повільному вогні і додаємо борошно, перемішуємо і обсмажуємо 2-3 хвилини. Потім невеликими порціями додаємо вершки, при цьому постійно помішуємо масу, щоб не було грудочок.

Додаємо соус до основних інгредієнтів, солимо і перчимо, додаємо мускатний горіх і добре перемішуємо.

Жульєн розкладаємо по формах, посипаємо натертим на дрібній тертці сиром і ставимо запікатися в духовку при 180 градусах хвилин на 20. Готовий жульєн виймаємо з духовки і подаємо на стіл. Приємного апетиту!

Жульєн в горщиках з куркою і грибами Жульєн в кокотницях Жульєн в кокотницях з куркою і грибами Жульєн з грибами в духовці класичний Жульєн з печериць Жульєн класичний