Такий плов особливо сподобається тим, хто дотримується посту і уникає тваринних продуктів. Він досить ситний і дозволяє надовго забути про почуття голоду. Щоб збалансувати склад і додати страві поживності, разом з овочами використовуємо також і печериці. М’ясо це не замінить, але білкову складову забезпечить.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис довгозерний – 170 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Болгарський перець солодкий – 0.5 шт.
  • Печериці свіжі – 125 гр.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – 0.5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Часник – 6 зуб.
  • Коріандр – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Як приготувати овочевий плов з рисом? Відразу готуємо рис. Промиваємо його у кількох працях води, поки зерна не стануть злегка прозорими – це означатиме, що зайвий крохмаль змито, і плов вийде розсипчастим. Залишаємо рис обсушиваться в ситі або друшляку. Болгарський перець промиваємо, вирізаємо плодоніжку і видаляємо насіннєве вміст. М’якоть ріжемо на соломку.

Печериці протираємо вологою ганчиркової і ріжемо на пластинки.

В глибокій сковороді або в інший підходящої товстостінній посуді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху до гарячого стану. Висипаємо в розігріте масло соломку болгарського перцю і порізані шампіньйони. Обсмажуємо на середньому вогні при помішуванні протягом трьох-чотирьох хвилин до м’якості. Потім робимо зажарку з сковороди і перекладаємо на тарілку.

Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо.

Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі брусочки-соломку.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкруги.

В ту сковороду, в якій обсмажувалися перець з печерицями, доливаємо ще трохи олії, розігріваємо його. Висипаємо в олія цибулю з морквою і обсмажуємо їх при помішуванні, поки цибуля не стане прозорим і не почне злегка рум’янитися.

Потім додаємо до цибулі з морквою промитий рис, перемішуємо. Вливаємо такий обсяг гарячої води, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри. Додаємо сіль, хмелі-сунелі, чорний мелений перець і мелений коріандр за смаком. Бульйон необхідно добре посолити, так як частина солі вбере згодом рис.

Закриваємо плов кришкою і доводимо його до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до мінімального і готуємо плов протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин до готовності рису. Плов перемішувати в процесі не потрібно.

За п’ять хвилин до готовності додаємо в плов раніше обсмажені перець з печерицями, перемішуємо. Закриваємо кришкою і доводимо плов до готовності.

Готовий плов перекладаємо на сервірувальне блюдо або відразу розкладаємо по тарілках. Подаємо до столу в гарячому вигляді, посипавши свіжою січеною зеленню.

Приємного апетиту!

Пісний плов Пісний плов з грибами Плов без моркви Плов без цибулі Плов з довгозерним рисом