Спочатку готується тісто з вершкового масла, борошна, жовтки, води, цукру і солі. Воно запікається і потім в нього викладається перемішана з цукром чорниця. Сметана змішується з яйцем і цукром, після чого заливається в пиріг. Всі випікається близько 40 хвилин.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Для тіста: –
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Вода – 40 мл
- Цукор-пісок – 30 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Для начинки: –
- Чорниця – 400 гр.
- Цукор-пісок – 7 ст. л.
- Сметана – 200 мл
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
Готувати пісочний пиріг з чорницею і сметаною просто! Починаємо з приготування пісочного тіста. Просіваємо борошно через сито, додаємо до неї цукровий пісок, сіль і перемішуємо. Холодне вершкове масло відправляємо до борошні і рубаємо все з допомогою ножа, поки не вийде розсипчаста крихта. Далі додаємо один жовток, воду і замішуємо тісто. Воно має бути еластичним. Ліпимо кулю, загортаємо його в харчову плівку і кладемо в холодильник на кілька хвилин. Дістаємо тісто і розгортаємо його качалкою в пласт приблизно 5 мм завтовшки.
Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю вершковим маслом і викладаємо в неї розкатаний пласт. Робимо бортики. Застеляємо тісто пергаментним папером і висипаємо туди квасолю або інші бобові. Розігріваємо духовку до 200оС і випікаємо корж протягом 5 хвилин. Виймаємо пергамент з папером.
До чорниці додаємо 4 столові ложки цукру і акуратно перемішуємо. Викладаємо її в пісочну основу.
Готуємо заливку. В окремій ємності змішуємо разом сметану з цукром і яйцем.
Заливаємо отриману масу до ягід і ставимо форму в духовку, розігріту до 180оС, на 40 хвилин.
Готового пирога даємо повністю охолонути, після чого розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу з гарячим чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Відкритий пиріг з чорницею Заливний пиріг Заливний пиріг з чорницею Заливний пиріг на сметані Пиріг з чорницею і сметанною заливкою Пироги Тісто для заливного пирога Тісто для заливного пирога на сметані