Пиріг з чорницею і брусницею сподобається тим, хто любить десерти з кислинкою. Він виходить ароматним і володіє насиченим смаком лісових ягід. А сметанна заливка робить його неперевершено ніжним. Приготуйте його в сезон брусниці і він стане прикрасою осіннього чаювання.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Для тіста: –
  • Борошно – 300 – 350 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Розпушувач тіста (для тіста) – 1 ч. л.
  • Для начинки: –
  • Брусниця – 100 гр.
  • Чорниця – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сметана 20% – 200 гр.
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Як почати готувати пиріг з чорницею і брусницею? Дістаньте вершкове масло з холодильника і дайте полежати при кімнатній температурі на 15-20 хвилин. Потім розімніть його. Всипте в ємність з маслом цукор і ретельно перетріть інгредієнти.

Вбийте в тісто яйця і перемішайте масу до однорідного стану. Найлегше це зробити блендером з насадкою віночок або міксером.

Всипте муку розпушувач для тіста. Просіяти їх, для збагачення борошна киснем і позбавлення від грудок і сміття. Введіть борошно в яєчно-масляну суміш в кілька етапів, кожен раз перемішуючи. Коли тісто загусне і стане його важко перемішувати міксером, почніть вимішувати руками.

У вас повинно вийде м’яке і еластичне тісто, яке легко збирається в грудку і не липне до рук.

Візьміть форму для випічки. Ідеально підходить під такі пропорції тіста і начинки форма діаметром 24 див. Так само краще використовувати роз’ємну форму, щоб згодом було легко витягти готовий пиріг з неї. Викладіть тісто у форму і рівномірно розподіліть його. За допомогою склянки сформуйте високі бортики, як би розгортаючи їм тісто по стінках форми. Зробіть проколи в тесті з допомогою виделки. Накрийте майбутню основу пирога пергаментом, на який насипте вантаж (квасоля, горох тощо). Це нехитрі маніпуляції дозволять тесту зберегти форму і не деформуватися при випічці. Поставте форму з основою для пирога в заздалегідь розігріту до 180°С духовку і випікайте чверть години.

Поки основа випікається, займіться приготуванням начинки. Брусницю і чорницю переберіть. Видаліть сміття і зіпсовані ягоди. Потім промийте, відкиньте на друшляк, щоб дати можливість воді стекти і просушіть. Підготовлені ягоди всипте в остигнула основу.

Для заливки змішайте сметану з цукром.

Вийшла заливкою «Закрийте» ягоди і поставте випікатися в духовку на півгодини.

Дістаньте готовий пиріг з брусницею і чорницею і остудіть його. За цей час начинка стабілізується і загусне. Подавайте пиріг до столу, прикрасивши цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з чорницею Заливний пиріг на сметані Пиріг з чорницею з пісочного тіста Пиріг з чорницею і сметанною заливкою Пиріг з чорницею на сметані Пироги Тісто для заливного пирога