Аґрус – смачна і корисна ягода, яка містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Щоб зберегти аґрус на зиму – ягоди можна заморозити або приготувати швидке варення «п’ятихвилинка», яка збереже всі корисні властивості агрусу. Отже, приступимо.
Інгредієнти: на 0.6 л.
- Аґрус – 600 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
Готувати варення з агрусу «п’ятихвилинка» легко! Для приготування варення беремо твердий стиглий агрус, який ще не перезрілий. За допомогою ножиць видаляємо у агрусу хвостики, кладемо його в друшляк і добре промиваємо під теплою водою.
Промитий агрус залишаємо в друшляку на 5 хвилин, даємо стекти воді.
Ягоди перекладаємо в каструлю з товстим дном і засипаємо половиною норми цукру. Залишаємо ягоди на кілька годин при кімнатній температурі, щоб вони пустили сік, а цукор трохи розчинився.
Коли ягоди пустили сік, додаємо воду і ставимо на вогонь. Краще, щоб нагрівання відбувався повільно – так ягоди зберігають свої корисні властивості.
Коли вміст почне закипати – засипаємо цукор, що залишився і обережно перемішуємо дерев’яною ложкою або лопаткою, щоб не пом’яти ягоди.
Після того, як ягоди закипіли, утворюється піна. Прибираємо її дерев’яною ложкою і проварюємо варення 5 хвилин. Після цього знімаємо його з вогню.
Банки для варення необхідно простерилізувати в духовій шафі, мікрохвильової печі або над парою 10-12 хвилин. Кришки – прокип’ятити.
Дерев’яною ложкою розкладаємо варення по банках, закручуємо кришки, перевертаємо банки догори дном, вкриваємо рушником і залишаємо варення остигати при кімнатній температурі.
Коли варення повністю охололо – можна ставити банки в холодильник. Ароматне варення «п’ятихвилинка» готовий, приємного апетиту!
Агрус на зиму Варення з агрусу на зиму Варення з аґрусу п'ятихвилинка на зиму Варенье Царський (смарагдове) варення з крыжовника