Рецепт цієї закваски дозволить вам в домашніх умовах приготувати чорний кислий хліб. Він дуже добре поєднується з першими стравами, довго зберігається і не черствіє.


Інгредієнти: на 1 порц.

  • Вода – 150 мл
  • Борошно цільнозернові або Житнє обдирне борошно – 150 гр.

Процес приготування:

Готувати закваску для чорного хліба легко! У перший день в пів-літрову банку влийте 50 мілілітрів води і всипте 50 грам цільнозерновий борошна. Перемішайте інгредієнти, накрийте банку і залиште в теплому місці на добу.

Через добу маса почне бродити, про це свідчать бульбашки повітря, які утворюються на поверхні.

На другий день підгодуйте закваску 50 мл води і 50 г борошна. Знову залиште при кімнатній температурі на добу.

На третій день закваска також буде бродити, але запах у неї буде неприємним. Вона ще не готова.

Викиньте половину закваски, у частину, що залишилася, додайте 50 г борошна і 50 мл води. Залиште закваску в теплі на добу.

На четвертий день активність закваски трохи згасне і зміниться запах, він стане більш кислим.

Тримайте закваску ще 2 доби в теплому місці, вона повинна стати дуже пористої і ароматною. Потім її можна використовувати для випічки хліба.

Смачного!

Закваска для хліба Закваска для хліба без дріжджів Закваска для хліба із житнього борошна Закваска з цільнозерновий борошна для хліба Квас з житнього борошна