Чорниця – ягода дуже корисна. Слід частіше включати в меню – а це відмінний привід готувати пироги з чорницями. Це буде якраз той випадок, коли випічка не просто смачна, але ще й здебільшого корисна. Тісто для пирога пропонуємо замісити на сирі і вершковому маслі – воно буде мати злегка шарувату текстуру. А заливку зробимо класичної – на сметані і жовтках. Щоб оцінити всю красу такого заливного пирога, перед подачею даємо йому добре охолонути і стабілізуватися.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Сир – 100 гр.
- Борошно – 100 – 130 гр.
- Яєчний жовток (для заливки) – 3 шт.
- Цукор-пісок – 75 гр.
- Ванільний цукор (для начинки) – 1 ч. л.
- Сметана (для начинки) – 200 гр.
- Чорниця – 200 гр.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування заливного пирога з замороженої чорниці? Для приготування сирного тіста в широку миску або на обробну дошку викладаємо сир, холодне вершкове масло, порізане шматочками, і поверх просіваємо борошно. Ножем починаємо рубати все разом до отримання великої крихти. Додаємо сіль і яйце, руками швидко замішуємо тісто. У тесті повинні залишатися нерозчинені шматочки вершкового масла – це і забезпечить шаруватість і легкість.
Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла або застеляємо промасленим пергаментом. Силіконову форму можна залишити без змазування. Тісто викладаємо у форму і рівномірно розподіляємо його руками по дну, також формуємо бортики. Наколюємо виделкою тісто, щоб при випічці воно не вздувалось.
Готуємо сметанную масу. Для цього в окрему миску викладаємо жовтки, сметану, цукровий пісок і ванільний цукор. Перемішуємо всі разом блендером або міксером до повної однорідності.
Виливаємо сметанную суміш на тісто у формі.
Готуємо ягоди: перебираємо, промиваємо в прохолодній воді, добре обсушуємо їх на рушник від залишкової вологи. Якщо чорниця була заморожена, то попередньо розморожуємо її і зливаємо зайвий сік. Розподіляємо чорницю в сметанною заливці.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом години орієнтовно. Тісто по краях має зарум’янитися, а сметанна заливка повинна загуснути і ущільнитися. Готовий виріб дістаємо з духовки і обов’язково даємо йому повністю охолонути перед подачею.
Приємного апетиту!
Відкритий пиріг з чорницею Заливний пиріг з чорницею Заливний пиріг на сметані Пиріг з замороженої чорниці Пиріг з чорницею в духовці Пиріг з чорницею з пісочного тіста Тісто для заливного пирога Тісто для заливного пирога на сметані