Гусак, фарширований гречкою з грибами, буде у вас смачним святковим блюдом. Технологія приготування цієї страви нескладна і під силу навіть молодій господині. Щоб гусак вийшов м’яким і соковитим, тушку його треба попередньо обробити (почистити, промити і видалити зайвий жир) і протягом доби витримати в міцному розчині.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак – 2.6 кг
  • Для розчину: –
  • Сіль – 680 гр.
  • Вода – 9 л.
  • Для змазування: –
  • Діжонська гірчиця – 1 ст. л.
  • Часник сушений – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Для начинки: –
  • Гречка – 300 гр.
  • Вода – 600 мл
  • Печериці свіжі – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Соєвий соус – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати гусака з гречкою і грибами, запечена в духовці? Витриманого в сольовому розчині гусака обполосніть холодною водою і обсушити кухонним рушником. Потім ретельно і зі всіх сторін натріть сумішшю чорного перцю, сухого часнику і діжонської гірчиці. Тушку помістіть в глибоку посуд, прикрийте кришкою або шматочком фольги і залиште на 3 години в теплому місці, щоб гусак просочене ароматом спецій.

Приблизно за годину до запікання гусака приготуйте гречану начинку. Гречану крупу трохи обсмажте на рослинному маслі. Потім відваріть до готовності в підсоленій воді або замість солі додайте соєвий соус.

Цибулю наріжте на кубики і обсмажте до прозорості на маслі. Потім до цибулі перекладіть половину нарізаних на тонкі слайсы печериць і тушкуйте до готовності. До відвареної гречці перекладіть гриби з цибулею, поперчіть і перемішайте. Начинку спробуйте. Потім перекладіть її в черевце птиці. Стінки черевця щільно скріпіть зубочистками. Ніжки і крила птаха зафіксуйте шпагатом, щоб не розійшлися при запіканні.

Підготовлену тушку щільно загорніть у фольгу, складену в декілька шарів, і перекладіть її на деко. Запікайте гусака в духовці, розігрітій до 180°С протягом 4 годин. Потім на шматочок фольги викладіть другу половину печериць, розташовуючи шляпками донизу. Гриби посипте сіллю і перцем, додайте вершкове масло і перекладіть їх на деко поруч з гускою. Запікайте все ще 30 хвилин.

Для отримання золотистої скоринки фольгу розгорніть і потримайте гусака в духовці ще 15-20 хвилин. Приготовленого гусака розріжте на порційні шматочки.

На красиве блюдо укладіть гусяче м’ясо. В середину його перекладіть гречку і декорують блюдо печеними печерицями. Блюдо можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Гусак в духовці Гусак з гречкою в духовці Гусак у фользі в духовці Гусак цілком у фользі в духовці Рецепти на Новий рік