Соковитий і м’який гусак, запечений у фользі в духовці, може стати кулінарним шедевром вашого святкового столу. Правильний вибір тушки птиці і деякі кулінарні премудрості і секрети допоможуть вам приготувати це чудове блюдо і здивувати ваших гостей.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Гусак – 1 шт.
  • Яблука – 3 шт.
  • Часник – 1 шт.
  • Масло оливкове – 50 гр.
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Прованські трави – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець чорний горошок – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування соковитого і м’якого гусака, запеченого у фользі в духовці? Тушку гусака почистіть від залишків пера, промийте і добре просушіть кухонним рушником.

Шкірку з шийної частини змістіть ножем до тушки і відріжте шию.

В ступці змішайте сіль з чорним меленим перцем. Сіль береться в розрахунку 1 ч. л. на 1 кг гусака. Чорний перець додавайте по своєму смаку.

Потім до цієї суміші насипте горошки чорного перцю і сухі пряні трави і все ретельно розітріть в порошок.

Отриманої пряною сумішшю натріть гусячу тушку тільки зовні.

Потім в окрему мисочку подрібніть на часничниці половину головки часнику, насипте до нього по 1 чайній ложечці солі і чорного меленого перцю і налийте оливкова олія.

Ці інгредієнти перемішайте і залиште на 1 хвилину для настоювання. Це у вас буде маринад для гусака.

Приготовленим маринадом рясно і добре намажте гусака всередині і зовні трошки. Потім гусака помістіть у великий пакет і залиште на деякий час для маринування. Маринувати птицю кілька годин по цьому рецепту не потрібно.

Поки гусак маринується, помийте і почистіть від шкірки яблука і наріжте на невеликі шматочки.

Решту половину часнику нарубайте ножем на маленькі шматочки і перекладіть до нарізаних яблук.

Потім в цю начинку видавіть сік половинки лимона.

Додайте в начинку чорний перець і трохи пряних трав.

Яблука зі спеціями рукою добре перемішайте.

Приготовану яблучну начинку перекладіть в черевце птиці.

Стінки черевця зашийте міцною ниткою або скріпіть зубочистками.

Підготовлену тушку гусака ретельно загорніть в харчову фольгу, складену в 2-3 шари, і перекладіть на деко.

Запікайте гусака в духовці, розігрітій до 190 – 200°С протягом 3 годин. Якщо у вас гусак великий, то час запікання збільшіть.

За 20 хвилин до закінчення запікання фольгу розгорніть, тушку полийте соусом і чекайте утворення рум’яної скоринки.

Ваш соковитий і м’який гусак, запечений у фользі, готовий. Перекладіть його на красиве блюдо і подайте до столу. Залишився сік і жир налити в баночку і залиште для інших страв.

Готуйте із задоволенням!

Гусак в духовці Гусак з хрусткою скоринкою цілком у духовці Гусак з яблуками в духовці Гусак цілком у фользі в духовці Рецепти на Новий рік Різдвяний гусак з яблуками