До свята або вечері в колі друзів вам пропонується приготувати смачне і перевірений часом страва – гусака з хрусткою скоринкою з картоплею. Це блюдо, всупереч поширеній думці, що гусак птах жирна і жорстка при запіканні, вийде соковитим. Для цього птаха бажано протягом доби вимочити в холодній воді і потім замаринувати. Запікаємо гусака краще в рукаві, потім додаємо картоплю і запікаємо в фользі.


Інгредієнти: на 5 порц.

  • Гусак – 2 кг
  • Чорнослив – 250 гр.
  • Картопля – 10 шт.
  • Яблука – 4 шт.
  • Чебрець свіжий – 2 гілки
  • Цукор-пісок – 25 гр.
  • Мед – 25 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати гусака з хрусткою скоринкою з картоплею в духовці? Спочатку підготуйте всі інгредієнти для запікання гусака. Тушку птиці правильно обробіть перед запіканням: видалити залишки пера, ретельно промийте гусака зовні і всередині.

Потім тушку добре обсушіть паперовим рушником. Гострим ножем видаліть огузок і шийну частину.

Потім видаліть фаланги крил, так як вони швидко зажариваются і псують вигляд страви.

Підготовлену тушку натерти з усіх боків крупною сіллю і приправою для птиці. Сіль беріть у розрахунку 1 ч. л. на 1 кг птиці. Приправа для птиці можете приготувати з наявних у вас спеції (базилік, майоран, розмарин, мускат та ін), розтерши їх в ступці.

У промитих яблук видаліть серцевину. Потім яблука покладіть в черевце птиці. Закріплювати або зашивати стінки черевця необов’язково.

Потім тушку гусака помістіть в кулінарний рукав і щільно закріпіть кінці рукава кліпсами або шпагатом.

Помістіть тушку гусака в рукаві на будь-яку форму для запікання.

Запікайте гусака в духовці, розігрітій до 180°С, протягом 1 години.

Поки гусак запікається, почистіть картоплю, помийте і наріжте на шматочки середньої величини.

Нарізану картоплю посипте по своєму смаку сіллю, прованськими травами, додайте подрібнену на шматочки лавровий лист і добре перемішайте.

Через годину форму з гускою вийміть з духовки, рукав обережно розріжте ножем і видаліть.

Частина гусячого жиру (його зазвичай багато) акуратно перелийте в окрему мисочку.

Навколо запеченої гуски тушки розкладіть підготовлений картопля. Прикрийте блюдо шматочком фольги і продовжите запікання ще 45 хвилин при тій же температурі. Після закінчення цього часу видаліть фольгу, щоб гусак покрився хрусткою рум’яною скоринкою.

В результаті у вас вийшло чудове і смачне блюдо – гусак, покритий хрусткою скоринкою, з м’яким і ароматним картоплею. Можете подавати його до столу.

Смачних і вдалих страв!

Гусак з картоплею в рукаві в духовці Гусак з медом в духовці Гусак з яблуками в рукаві в духовці Гусак цілком в рукаві в духовці Гуска з чорносливом в духовці Рецепти на Новий рік Різдвяний гусак