Запікають гусака з апельсинами виключно для новорічного столу, адже аромат цитрусових у багатьох асоціюється з Новим роком. Апельсин в поєднанні з яблуком буде і маринадом для м’яса гусака, і зробить його більш м’яким і соковитим. Маринуємо гусака в медово-гірчичному маринаді.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Гусак – 3 кг
- Апельсин – 2 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Мед – 3 ст. л.
- Гірчиця – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Щоб приготувати гусака з апельсинами у фользі, запеченого в духовці, підготуйте тушку гусака до запіканню. Видаліть залишки пера, зайвий жир, огузок і шию. Потім тушку добре промийте проточною водою і насухо протріть кухонним рушником.
В окремій мисочці змішайте вказане в рецепті кількість меду з 1 ст. л. гірчиці і сіллю. Сіль візьміть у розрахунку 1 ч. л. на кг птиці.
Отриманої ароматною сумішшю ретельно змастіть гусака з усіх боків і на 2 години (мінімум) поставте у холодне місце, щоб м’ясо добре просочилося.
Після закінчення часу маринування підготуйте начинку. Апельсини і яблука промийте, очистіть від шкірки і наріжте скибочками. Білі перегородки апельсина і насіннєві коробочки яблук видаліть.
Замариновану тушку гусака начиніть фруктовими часточками. Начинку щільно не укладайте, інакше фруктовий сік витече.
Стінки черевця закріпіть зубочистками. Тушку ще раз намажте залишилася гірчицею.
Потім тушку перекладіть в глибоку форму для запікання і щільно прикрийте фольгою. Запікайте гусака в духовці, розігрітій до 180°С протягом 2,5–3 годин. Періодично фольгу приоткрывайте і поливайте тушку розтопленим жиром і фруктовим соком. За 30 хвилин до закінчення готування фольгу зніміть, тоді вийде хрустка скоринка.
Приємного апетиту!
Гусак з медом і гірчицею в духовці Гусак з яблуками в духовці Гусак з яблуками і апельсинами в духовці Гусак цілком у духовці Качка з апельсинами в духовці Різдвяний гусак з яблуками