Медовик з горіхами – чарівний ароматний, медовий десерт зі сметанним кремом та грецькими горіхами. М’який, ніжний, він просто тане в роті! Для того, щоб насолодитися його неповторним смаком доведеться трохи попрацювати, але це того варто!


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Мед – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Борошно пшеничне – 2,5 склянки
  • Для крему: –
  • Сметана – 700 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Ванілін – 1 гр.
  • Волоський горіх – 100 гр.

Процес приготування:

Як приготувати медовик з горіхами? У глибоку каструлю викладаємо мед, на середньому вогні доводимо його до кипіння, безперервно помішуючи. Потім мед додаємо соду, цукор, сіль і воду. Варимо масу на середньому вогні до розчинення цукру, щоб маса набула темно-оранжевий колір.

Коли маса потемніла – знімаємо її з вогню і додаємо вершкове масло. Перемішуємо інгредієнти і залишаємо масу остигати до 40-45 градусів на 20-30 хвилин.

Після того, як маса охолола – додаємо в неї яйця і добре перемішуємо. Потім просіваємо борошно і добре вимішуємо ложкою. Тісто виходить нетуге і трохи липке, не варто перевантажувати його борошном. Залишаємо тісто на 1-2 години, щоб борошно трохи набрякли і тісто загусло.

Після того, як тісто настоялося, воно стало трохи густіше і вже не так липне до рук. Викладаємо тісто на присипаний борошном стіл, ділимо на 5-6 частин. Кожну частину розкочуємо качалкою в тонкий корж, товщиною 2-3 мм. Для цього визначаємося з формою і діаметром майбутнього торта, відрізаємо лист пекарської папери і розкачуємо на ньому тісто, присипаючи тісто і качалку борошном.

Розкачаний корж наколюємо виделкою, щоб він був рівний і на ньому не утворювалися горбки. Кладемо корж на деко і випікаємо 3-5 хвилин в духовці, розігрітій до 190-200 градусів. За цей час розкачуємо інший корж.

Готові коржі складемо стопкою один на одного. Поки вони остигають, ми приготуємо крем. У глибокій мисці змішуємо сметану, цукор і ванілін. Волоські горіхи просушуємо в духовці при 140 градусах 5-7 хвилин.

Приступаємо до складання торта: викладаємо корж, рясно змащуємо його кремом, посипаємо рубаними волоськими горіхами і накриваємо наступним коржем. Таким чином, прослаиваем всі коржі. Останній – покриваємо кремом, а для прикраси можна полити торт розтопленим гірким шоколадом і зубочисткою намалювати узор, як на фото. Готовий торт необхідно поставити в холодильник на 5-6 годин, а краще всього на ніч. За цей час коржі добре просочаться кремом, трохи розбухнуть і торт стане м’яким і дуже-дуже смачним. Приємного чаювання!

Бісквітний медовик Крем для медовика з магазинної сметани Медовик зі сметанним кремом класичний Медовик радянського часу класичний Торти