Звичайно для консервації ягід на зиму використовується досить велика кількість цукрового піску. Він виступає не тільки підсолоджувачем, але і консервантом. Проте є способи заготівлі ягід і без додавання цукру. Такий метод особливо цінують ті, хто обмежує споживання цукру чи любить натуральний смак ягід. Даний рецепт – якраз з таких.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Полуниця – 2,5 кг

Процес приготування:

Приступимо до готування полуниці у власному соку без цукру на зиму. Полуницю бажано використовувати свіжу, нещодавно зібрану з грядки. Перебираємо її: відбираємо якісні ягоди, без дефектів та пошкоджень. Підготовлені ягоди ретельно промиваємо в прохолодній воді.

Промиту полуницю поміщаємо в сито і даємо стекти зайвій волозі.

У промитих ягід видаляємо плодоніжки.

Банки і кришки ретельно миємо. Розкладаємо В банки полуницю досить щільно. Прикриваємо кришкою.

Тепер приступаємо до стерилізації. У широку каструлю або таз укладаємо рушник, на нього поміщаємо банки з полуницею і вливаємо воду в такій кількості, щоб вона доходила до рівня їх «плічок».

Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Підтримуємо дуже повільне кипіння-духовна. Періодично відкриваємо кришки з дивимося, наскільки осіла полуниця, і скільки місця звільнилося.

Періодично доповідаємо ягоди, прикривають кришками і продовжуємо стерилізувати.

Приблизно через годину банки будуть повністю заповнені соком. У цей момент збільшуємо температуру плити і даємо воді навколо банок кип’ятити п’ять хвилин.

Потім дістаємо банки по одній і закручуємо сухими стерильними кришками. Після стерилізації і закупорки перевертаємо банки догори дном для перевірки герметичності і залишаємо остигати в такому положенні

Охолоджені банки з полуницею прибираємо в прохолодне темне місце на зберігання.

Приятногпро апетиту!

Варення Варення з полуниці Варення з полуниці з цілими ягодами класичне Полуниця на зиму Полуниця у власному соку