Червона смородина дозріває рано, і хоча в ній менше корисних речовин, ніж у чорній смородині, але з-за приємної кислинки та високого вмісту пектину, багато заготовляють смородинове желе без варіння. Желе має густу текстуру і добре зберігається в холодному місці протягом декількох місяців. У вас вийде не тільки смачний десерт до чаю, але і для просочення коржів і рулетів в домашній випічці.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Смородина червона – 1 кг
  • Цукор-пісок – 1 кг

Процес приготування:

Готувати просте желе з червоної смородини без варіння на зиму просто! У червоної смородини видалити гілочки і весь дрібний сміття. Потім ягоду добре промийте й, розсипавши на кухонному рушнику, видаліть зайву вологу. Обов’язково відміряйте, згідно з рецептурою, кількість смородини і цукру.

Підготовлену смородину пюрируйте будь-яким способом: в чаші кухонного комбайна, заглибним блендером, з допомогою соковижималки або м’ясорубки або просто картопляної товкачиком.

Потім отримане смородинове пюре перетріть через сито або відіжміть на марлю, складену в 2 шари. Це потрібно для отримання чистого і без домішки шкірки і насіння, соку. Цей перелийте сік в будь-яку каструлю і насипте до нього розраховану кількість цукру. Потім каструлю з соком поставте на плиту, перемішайте вміст, щоб цукор розчинився повністю, і нагрійте сік до 80°С, тільки не кип’ятіть. Це буде пастеризацією желе.

Заздалегідь стерилізуйте сухим гарячим способом невеликі баночки і прокип’ятіть кришки.

Приготоване тепле желе розлийте по банках і відразу щільно закупорьте. За міру охолодження желе придбає густу консистенцію. Баночки зі смородиновим желе без варіння зберігайте в холодильнику, адже при домашньої температурі воно більше місяця не зберігається.

Якщо у вас виявився сорт смородини з малим вмістом пектину і желе застигло недостатньо, до нього додайте желюючий цукор і проварити.

Вдалих і смачних заготовок!

Варення із червоної смородини Варення-желе з червоної смородини Джем-желе з червоної смородини Желе з червоної смородини Желе з червоної смородини без желатину Червона смородина на зиму