Якщо душа просить домашньої випічки і не може визначитися з вибором, то пропонуємо звернути увагу на рецепт королівської ватрушки з сиром без вершкового масла. Розсипчаста основа з тіста з хрусткою скоринкою ідеально поєднується з тане в роті сирною начинкою – такий кондитерський дует просто не може залишити когось байдужим. Пісочну крихту готуємо з додаванням маргарину, а сирну масу зі сметаною.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Маргарин вершковий – 100 гр.
  • Цукор-пісок (для посипання) – 50 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сода харчова – 1 щіпка
  • Сир – 500 гр.
  • Сметана – 125 гр.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 150 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Яйце – 3 шт.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Щоб приготувати королівську ватрушку з сиром без вершкового масла, маргарин завчасно покласти в морозилку на якийсь час, щоб він затвердів, і його було потім простіше натирати на тертці.

Для приготування крихти вибираємо широкий посуд і просіваємо в неї борошно.

Охолоджений маргарин натираємо на крупній тертці. Під час натирання занурюємо шматок маргарину в борошно – так стружка відразу відокремлюється від терки.

Потім висипаємо в миску до борошна і маргарину сіль і соду.

Додаємо цукровий пісок.

Тепер сухими руками змішуємо і перетираємо всі інгредієнти до отримання розсипчастої крихти. Заготівля для основи ватрушки готова, відставляємо її в бік.

Готуємо сирну масу. Сир бажано вибирати пожирніше, щоб начинка вийшла більш насиченою і ніжною. Кладемо сир в миску розбиваємо до нього яйця.

Поверх висипаємо цукровий пісок в зазначеній кількості і ванільний цукор.

Викладаємо сметану.

Заглибним блендером пробиваємо всі компоненти до отримання однорідної кремоподібної маси.

Форму для випікання змащуємо тонким шаром рослинного масла або застеляємо промасленим пергаментом. Останнє навіть зручніше, так як готову ватрушку потім простіше дістати.

Висипаємо в підготовлену форму дві третини приготовленої піщаної крихти і руками розподіляємо її по всій площі ємності. Одночасно формуємо бортики ватрушки, зрушуючи і утрамбовувавши частина крихти по краях.

На утрамбований основу з крихти викладаємо сирну масу. При необхідності вирівнюємо її зворотною стороною ложки або лопаткою.

На сирну начинку акуратно висипаємо частину олійно-борошняної крихти. Намагаємося зробити рівний шар і закрити всю сирну масу.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо ватрушку на середній рівень і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин. Пісочна крихта на поверхні повинна зарум’янитися.

Готову випічку дістаємо з духовки і даємо повністю охолонути.

Розрізати випічку на порційні шматочки бажано лише після того, як вона повністю охолоне. Пісочна крихта не буде розсипатися, а сирний шар буде повноцінно тримати форму. При подачі можна посипати ватрушку просіяного цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Ватрушка Ватрушка з сиром Ватрушка з сиром з пісочного тіста Королевська ватрушка з сиром в духовці Королевська ватрушка класична Царська ватрушка з сиром